onsdag 29. juli 2009

Galveston og NASA

I helgen var vi i Galveston og på NASA. Haakon og meg dro til Galveston på lørdag, en tur som tar ca 1 time. Galveston er en kystby er den nærmeste stranden for de som bor i Houston.

Fiskebåter på rad og rekke

Turistbilde - pelikan

I Galveston besøkte vi en gammel borerigg, Ocean Star, som nå var gjort om til museum.

Store deler av byen var enda ikke restaurert etter orkanen Ike som herjet i fjor sommer.

Fikk desverre ikke tatt bilde av stranden, men den var som alle andre strender, bortsett fra at vannet var litt brunere, noe som er vanlig langs kysten av Mexico gulfen.
På søndag dro vi til NASA. Dette er jo obligatorisk når man er i Houston. Minuset var at mesteparten av NASA Space Center var lagt opp for barn. For oss "voksne" var det spesielt to turbusser jeg likte som tok oss rundt på området.

NASA ble stiftet i oktober 1958
Mission controll room. I dette rommet jobbet folk på spreng etter Apollo 13 sendte ut "Houston - we have a problem". Legg merke til den røde telefonen:-)

Et av stoppene var på en fullskala rakett (jeg kaller det rakett) av den typen som bl.a. sendte Niel Armstrong til månen 20.juli 1969, bare 11 år etter NASA ble stiftet. 95 % av raketten består av drivstoff, mens de siste er selve romkappselen og månelandingsfartøyet.

Cecilia og meg forran en rimelig stor rakett.

Månebil som fremdeles står på månen. Neste tur til månen er planlagt i 2018, og det vil da kun være nødvendig å ta med nye batterier for å få liv i månebilen igjen.
Vi besøkte også trengingssenteret hvor astronauter trener til ulike "space walks" i tilknytning til den internasjonale romstasjonen (ISS). Her vil også treneingen foregå i forbindelse med en planlagt bemannet tur til Mars i 2030.

Ingen kommentarer: